Medezeggenschapsraad

Zoals op elke basisschool in Nederland is ook bij ons een medezeggenschapsraad (MR) actief. Ouders en leerkrachten praten mee over het beleid m.b.t. de inhoud en de organisatie van het onderwijs op school. De MR vertegenwoordigt het standpunt van de ouders en het team. Omdat we een samenwerkingsschool zijn met formeel 2 zelfstandige scholen, hebben we wettelijk twee medezeggenschapsraden, een MR voor de Willibrordus en een MR voor de Leo-afdeling. Beide raden bestaan uit twee teamleden en twee ouderleden.

Een MR mag gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen over alle zaken de school betreffend. Daarnaast zijn er in de wet een aantal zaken vastgelegd waar de directie/het bestuur de MR om advies dan wel instemming moet vragen, voordat beleid in werking treedt. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Goedkeuring of advisering in zaken als het aannamebeleid, het formatieplan, het schoolplan. En in het bijzonder voor ouders onderwijstijden en de manier waarop men ouders wil laten meehelpen in het onderwijs en bij andere activiteiten.

De ouders in de MR worden uit en door de ouders van de school gekozen, de personeelsleden uit en door het personeel. Iedereen die tot één van deze groepen behoort mag zelf kiezen (actief kiesrecht) en zich verkiesbaar stellen (passief kiesrecht). Als er meer kandidaten dan vacatures zijn, organiseert de MR verkiezingen. Als er net zo veel of minder kandidaten dan vacante plaatsen zijn, zijn er geen verkiezingen nodig. De kandidaten worden dan beschouwd als gekozen.

Mocht u als ouder meer informatie willen ontvangen over de onderwerpen, besluiten en acties van de MR dan kunt u zich wenden tot één van de leden van de MR. Hun namen staan in het “Werkplan MR” in de boekenkast van het ouderportaal.

De vergaderdata worden op de schoolkalender vermeld. De vergaderingen van de MR zijn openbaar, d.w.z. dat u als toehoorder van harte welkom bent. Echter, indien de situatie dit vereist, kan een onderwerp achter gesloten deuren behandeld worden.

Heeft u zelf een voorstel of verzoek dat eventueel op een MR vergadering behandeld zou kunnen worden, dan kunt u dat voorafgaand aan een vergadering schriftelijk indienen bij de secretaris van de MR of u kunt ook een mail sturen naar aventurijndeurne.mr@prodas.nl. Voor de handelwijze hierbij zie het vergaderprotocol van de MR, zoals dit in de boekenkast van het ouderportaal te vinden is.

Een medezeggenschapsraad praat niet over het functioneren van individuele personen (personeel, ouders of leerlingen). De MR is er niet voor individuele klachten van ouders, daarvoor moet u bij de betreffende leerkracht zijn of indien dit geen oplossing biedt, bij de directeur.

De ouders die in de MR zitting hebben, staan er niet graag alleen voor. Zij willen u als achterban graag horen.

Werkplan MR 2022-2023